Welke bomen zijn geschikt voor een kleine tuin?

11 juli 2022

Terug naar alle kennisbank berichten

Een mooie, grote boom in de tuin is natuurlijk een droom voor velen, maar niet altijd realistisch. Het kan namelijk zo zijn dat u niet over de ruimte beschikt om een grote eik of een andere boomsoort te plaatsen. Is dit het geval, maar bestaat de wens van een boom in de tuin nog steeds? Dan zijn er gelukkig nog genoeg opties voor uw tuin. In deze blog bespreken we de bomen die geschikt zijn voor een kleinere tuin.

Bomen hebben invloed op uw tuin

Bomen spelen een belangrijke rol in de structuur van uw tuin. Het planten van een boom heeft ook direct invloed op alle andere gewassen. Denk bijvoorbeeld aan de schaduw die een boom met zich meebrengt. Hoogte in de tuin aanbrengen doormiddel van het planten van een boom geeft ook een heel ander gevoel aan de tuin en maakt de tuin levendiger. Bedenk wel dat de schaduw die dit met zich meebrengt of het gebrek aan zonlicht de groei van andere planten beïnvloedt. Een boom is dus een echte blikvanger maar heeft tegelijkertijd ook invloed op de plantenkeuze in de rest van de tuin. Wij raden het u dan ook aan om in gesprek te gaan met een boomspecialist om de juiste tuinstructuur vooraf te bespreken.

De populaire bomen voor de kleinere tuinen

Er zijn natuurlijk een aantal verschillende bomen die prima uit de voeten kunnen in kleinere tuinen. De grootte van deze bomen in volle groei is te overzien en daarmee geschikt voor de kleinere tot middelgrote tuinen. Allereerst bespreken we de Parrotia persica, beter bekend als Perzisch ijzerhout. Dit is een herkenbare boom met een decoratieve, lichtgrijze schors. Deze boom wordt vaak tussen de 6 tot 10 meter hoog en heeft baat bij een zonnige standplaats. De Parrotia persica heeft donkergroene bladeren die in de herfst vaak geel tot roodpaars worden.

Een andere geschikte boom voor uw kleinere tuin is de Robinia pseudoacacia (kogelacacia). Deze boom is te herkennen aan zijn bolvormige bovenstam. Over het algemeen wordt deze kogelacacia 4 tot 5 meter hoog. De kroon van de boom is snel dichtgegroeid en hebben een mooie sierwaarde. Daarom zijn ze zo geliefd in kleinere tuinen.

Tot slot bespreken we de Amelanchier leavis (Ballerina). Dit is een heel klein boompje. Sterker nog, u kunt deze ballerina ook tot de struikgewassen categoriseren. Het grote voordeel van deze boom/struik is de uitstraling. De witte bloemetjes in de lente en de eetbare blauwpaarse bessen in de zomer maken deze Amelanchier leavis ontzettend populair. Niet alleen bij de mensen, maar ook bij de volgens en bijen!

Advies voor uw bomen

Heeft u op dit moment een boom of meerdere bomen in uw tuin staan, maar twijfelt u over de status? Joost Boomverzorging kan u voorzien van deskundig advies. Misschien heeft uw boom baat bij een goede snoeibeurt of misschien is het nodig om te kappen? Joost kijkt graag met u mee en zorgt voor een passend advies.

Wilt u weten wat snoeien of kappen in uw tuin kost?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!