Wat zijn populaire snelgroeiende bomen?

20 mei 2022

Terug naar alle kennisbank berichten

Heeft u niet al te lang geleden een nieuw huis gekocht en is de tuin te vergelijken met een kaal voetbalveld? Of misschien wilt u graag de tuin voorzien van structuur en extra sfeer door een mooie boom te planten? Dan biedt een snelgroeiende boom vaak uitkomst. U wilt natuurlijk zo snel als mogelijk genieten van uw tuin. Normaal gesproken duurt het namelijk vrij lang voordat een boom volgroeid is. Gelukkig zijn er ook bomen die in een rap tempo groeien naar volledige grootte. In deze blog bespreken we verschillende snelgroeiende bomen en de bijkomende voordelen.

De voordelen van snelgroeiende bomen

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin merkt u ongetwijfeld dat er enige vorm van privacy ontbreekt. Een mooie haagplant kan een klein beetje beschutting garanderen maar het liefst gaat u voor een mooie, grote boom met veel prachtige bladeren. Een boom verzekert u namelijk van die gewenste beschutting. Helaas heeft de gemiddelde boom jaren nodig om de privacy te realiseren. Daarnaast werkt een boom ook als natuurlijk windscherm en eventueel zelfs als zonwering. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De verschillende opties voor uw tuin

Wanneer u graag een snelgroeiende boom in uw tuin wilt, heeft u gelukkig een aantal mooie opties. Het is wel belangrijk om genoeg ruimte in uw tuin te realiseren. Een snelgroeiende boom heeft vaak redelijk wat ruimte nodig. Zorg dus ten alle tijden dat er genoeg ruimte is voor de boom zelf en ook rondom de boom. In het begin zorgt dit niet voor een aantrekkelijke situatie in uw tuin, maar uiteindelijk bespaart het een hoop moeilijkheden. Een interessante, snelgroeiende boom is de treurwilg. Deze boomsoort groeit gemiddeld zo’n 2 meter per jaar en bereikt een maximale grootte van 12 meter. Bij het planten van de treurwilg is het aan te raden om de boom op een zonnige plek te planten.

De Populus nigra, ook wel de Italiaanse populier is ook een zeer populaire boomsoort. Deze soort groei jaar bijna 3 meter en kan tot wel 20 meter hoog worden. Om een Italiaanse populier goed te onderhouden is het belangrijk om de boom in een vochtige bodem te plaatsen.

Tot slot bespreken we de Paulownia tomemtaso. Deze boomsoort groeit extreem snel. 5 meter per jaar is hierin geen uitzondering maar eerder regel. Met een maximale grootte van 12 meter duurt het ongeveer 2,5 jaar om de uiteindelijke grootte te bereiken. Het nadeel van deze boom is het gebrek aan bloemen. Het kan tot wel 15 jaar duren voordat de kleine, rozige bloemetjes zichtbaar zijn.

De perfecte partner voor jouw bomen

Bent u opzoek naar een boomspecialist die u niet alleen voorziet van advies maar ook kan helpen in het onderhoud van uw bomen? Joost Boomverzorging is gespecialiseerd in boomonderhoud en weet precies wat een boom nodig heeft.

Wilt u weten wat snoeien of kappen in uw tuin kost?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!