Olijfboom snoeien

26 juli 2019

Terug naar alle kennisbank berichten

De olijfboom is een prachtige boom die duizenden jaren oud kan worden mits het kan leven in een goed klimaat. De olijfboom is het symbool van vrede en rust. In Nederland komt de olijfboom vaak voor als sierboom in een tuin of in een terras. In het buitenland wordt de boom ook wel voor de teelt gebruikt. Hierbij een aantal tips voor het snoeien van een olijfboom.

Waarom moet er gesnoeid worden?

Het snoeien van een olijfboom helpt bij een langere levensduur van de boom. Ook is het snoeien nodig om de olijven goed te laten rijpen. Zodoende zorg je er voor dat de olijven voldoende warmte en licht krijgen.

Een goed gesnoeide olijfboom is te herkennen aan de takken die horizontaal omhoog staan. Als een boom alleen maar horizontale takken heeft zal de zonlicht beter erdoorheen kunnen schijnen.

Snoeien olijfboom: de beste periode

De periode wanneer een olijfboom het beste gesnoeid kan worden is na de winter. Dit is dus tussen de maanden: maart en april. Er moet wel opgelet worden dat de olijfboom tijdens de winter niet bevriest. De olijfboom kan namelijk slecht tegen de kou.

Aandachtspunten bij het snoeien van een olijfboom

  • Scheuten van een olijfboom kan je het beste tot ongeveer 25 cm terugsnoeien.
  • Check de boom op ‘dood hout’. Dit hout kan je meteen wegsnoeien.
  • Bij een olijfboom kunnen er takken ‘naar binnen groeien’. Takken die naar de stam groeien, zorgen ervoor dat het hart van de olijfboom minder licht krijgen. Snoei deze takken weg.
  • Ook verticale takken, zowel omlaag als omhoog, kunnen weggesnoeid worden. Deze takken voorkomen namelijk lichtinval.
  • Snoei de olijfboom niet in een keer heel veel, maar doe dit in stapjes.
  • Snoei een derde van de kroon: bij een olijfboom snoeien kun je het best een derden van de kroon direct snoeien.

Tip: ben je klaar met snoeien? Kijk dan nog eens naar de boom vanaf een afstandje. Is de boom nu mooi in vorm? Zo ja, dan ben je klaar, en anders snoei je bij waar nodig.

Meer informatie over het snoeien van een olijfboom

Wilt u dat uw olijfboom op een professionele manier gesnoeid wordt? Bel dan boomspecialist Joost Makkinga voor een afspraak. Hij komt graag bij u langs om de olijfboom goed te snoeien.

Wilt u ook een olijfboom laten snoeien?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!