Mag ik zomaar mijn bomen kappen?

3 februari 2022

Terug naar alle kennisbank berichten

Bent u in het bezit van een tuin en staat er ook een boom in de tuin? Dan komt u misschien op het punt om de boom te gaan kappen. De boom is te groot geworden en beperkt het zicht in de tuin of misschien zijn de buren het niet eens met de grootte. Er zijn ontzettend veel verschillende redenen die ertoe kunnen leiden dat u afscheid wil nemen van de boom. Nu is de vraag: mag dit? Een kort maar duidelijk antwoord: nee, dit mag niet zomaar. In deze blog bespreken we alle de regels. Daarnaast geven we een advies als u daadwerkelijk van plan bent om de boom te kappen.

U mag een boom niet zomaar kappen

Zoals in voorgaande alinea benoemd, is het niet acceptabel om zomaar een boom te kappen. Hier gelden namelijk specifieke regels voor en de situatie van de boom speelt ook een belangrijke rol. Zelfs al staat de boom op uw grond, is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat u de boom mag kappen of zagen. Wij raden u dan ook altijd aan om eerst in gesprek te gaan met uw lokale gemeente. De regelgeving verschilt namelijk per gemeente en er is geen standaard richtlijn waar u aan vast kunt houden.  

Uiteenlopende regelgeving

De voorwaarden voor het kappen van bomen kunnen flink verschillen. In veel gevallen werken de gemeentes met een standaard doorsnede van de boom. Heeft de boom een diameter van 10 centimeter? Dan kan het zo zijn dat u een vergunning nodig hebt. Daarnaast zijn er ook gemeentes die eisen stellen aan de boomsoort. Ter voorbeeld: u heeft voor het kappen van een eik met een diameter van 10 centimeter wel een vergunning nodig, maar voor een beuk van 20 centimeter heeft u geen vergunning nodig. Daarnaast werken veel gemeentes met een `bomenlijst`. Er zal een kapvergunning aangevraagd moeten worden als de boom op deze bomenlijst staat. Kortom de verschillen in de regelgeving zijn enorm. Een andere voorwaarde voor het verkrijgen van een kapvergunning is bijvoorbeeld de verplichting tot herplaatsing. U bent dan verplicht om een boom te planten op een andere plek.


Hulp nodig bij het kappen?

Staat u op het punt om de boom daadwerkelijk te kappen, maar wilt u dit liever laten doen door een boomspecialist. Neem dan contact op met Joost Makkinga van Joost Boomverzorging. Wij zijn gespecialiseerd in boomverzorging en weten precies hoe we de boom op de juiste manier kunnen kappen.

Wilt u een boom laten kappen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!