Gezondheid boom

10 mei 2016

Terug naar alle kennisbank berichten

De gezondheid van uw boom is soms lastig te zien. Toch bent u wettelijk verplicht om uw boom regelmatig te onderhouden en zodoende de gezondheid op peil te houden. Afhankelijk van de staat van uw boom is het nodig om deze jaarlijks te laten controleren op schades, ziektes en, of mankementen.

Het resultaat van de controle en onderhoud wordt in een rapport samengevat. Mocht er schade ontstaan door uw boom (bijvoorbeeld een vallende tak op een auto), kunt u met dit rapport aan de verzekering aantonen dat u de wettelijke controle en onderhoud aan uw boom hebt uitgevoerd.

Ook als u aan uw verzekering kunt tonen dat u uw bomen regelmatig laat snoeien, kan dit helpen als bewijsvoering dat u de boomverzorging goed op orde heeft en zo een veilige omgeving nastreeft.

Gezondheid boom checken

Ook al zijn de bladeren van de boom nog prachtig groen en ziet de stam er ogenschijnlijk stevig uit, een boom kan van binnen ziek zijn. Er bestaan een aantal symptomen waaraan u een zieke boom kunt herkennen.

De volgende symptomen kunnen een zieke boom aantonen:

  • Plotseling sterven delen van de kroon af.
  • Uw boom begint in de zomer haar bladeren te verliezen.
  • In de stam is een holte of scheur te zien.
  • Zwart-paarse vochtige plekken op de stam.
  • Uw boom staat plots scheef.
  • De boom heeft verdroogde bladeren.

Natuurlijk verschillen de symptomen per soort boom. Wilt u zeker weten hoe de gezondheid van uw boom is? Bel Joost Makkinga voor advies of vraag direct een offerte aan.

Goed om te weten

Een zieke boom betekent niet altijd dat de boom gekapt moet worden. Indien u de gezondheid regelmatig checkt en tijdig een boomverzorger inschakelt geeft u de boom meer kans om te genezen.

 

 

Wilt u uw boom laten onderhouden?

Vraag vrijblijvend een offerte aan.