Boomverzorging zomer: 5 tips

3 juli 2018

Terug naar alle kennisbank berichten

Boomverzorging zomer: 5 tips

De belangrijkste aandachtspunten voor uw bomen tijdens de (hete) zomer

Heerlijk om tijdens deze zomerweken in de tuin te genieten van de bomen en planten. Ook in de zomertijd is het verstandig om uw bomen te verzorgen. Een goede boomverzorging het hele jaar door resulteert in sterke bomen, rijk aan bladeren, een gezonde bast en uitgebreid wortelstelsel.

Met onderstaande tips kunt u uw bomen ook in de zomermaanden optimaal verzorgen, of het nu gaat om snoeien, insectenplaag en/of besproeien.

1. Mulchen:

Heb je in het voorjaar niet de bomen kunnen mulchen? Dit kan je ook in de zomer doen. Mulchen helpt je onkruid rondom de boom te verminderen, de bodemtemperatuur stabiel te houden en bodemvocht te behouden.

De juiste methode om bomen te mulchen is om een ​​donutvorm rond de basis van de boom te vormen. Maak de mulchrand niet te dik, anders kan deze gaan rotten en een insectenprobleem veroorzaken.

2. Irrigatie:

Tijdens het hete, droge zomerweer is het fijn om uw bomen water te geven. In het bijzonder de jonge bomen en, of die kortgeleden geplant zijn. Bomen hebben gemiddeld een centimeter water per week nodig. Je kan beter minder frequent water geven, maar wel van lange duur. In de plaats van meerdere malen per week van korte duur. Als het water geven per keer langer duurt bereik je namelijk beter de diepe wortels.

Goed om te weten: Bij extreme droogte kan de boom zijn blad en schorst zelfs afstoten, omdat de boom geen energie heeft om deze te voeden. (zoals te zien aan de Plataan op de foto)

3. Bemesting:

Naast water hebben de bomen ook voeding nodig om de groei van bladeren en scheuten te verzorgen. Daarbij maakt het de bomen sterk om zich af te weren van plagen en ziekten.

Bomen in steden hebben meer behoefte aan bemesting, dan bomen die groeien in buiten- en natuurgebieden. Daarbij is het belangrijk dat het plantvak rond de boom groot genoeg dient te zijn en de bestrating niet te dicht tegen de boom moet liggen.

4. Snoeien:

Snoeien van bomen gebeurt meestal in het ‘rustseizoen’. Toch zijn er ook wel momenten in de zomer wanneer het goed is om de bomen te snoeien. Denk bijvoorbeeld aan zieke, dode en beschadigde takken die aanwezig kunnen zijn. Een zomerstorm kan er zo voor zorgen dat deze afbreken en schade leveren aan uw woning of andere omliggende woningen en/of auto’s.

Hebt u grote bomen? Dan kunt u het snoeiwerk beter overlaten aan een boomspecialist.

5. Inspectie:

Bomen kunnen in de zomer last krijgen van ongedierte. Hoewel de grote meerderheid van insecten niet schadelijk is voor bomen, is het al vroeg ontdekken van insectenplagen nodig om deze te beheersen.

Ongedierte zoals Japanse kevers, bladluizen en spintmijten zijn actief tijdens de zomermaanden. Uw boomverzorger kan u helpen bij het identificeren van de insecten en een advies geven in de bestrijding.

Mogen wij uw bomen verzorgen in de zomer?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!