Boom verplaatsen

3 juni 2019

Terug naar alle kennisbank berichten

Een boom verplaatsen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt een goede voorbereiding en beschikking over de juiste materialen. Daarbij vraagt de verplaatsing veel energie van u, maar ook van de boom. Hierbij een paar aandachtspunten voor het verplaatsen van een boom.

 

Beste periode om een boom te verplaatsen

 

Hierbij kan je het beste onderscheid maken tussen een jonge en een oude boom. Is de boom jonger dan vijf jaar? Dan heb je de meeste kans van slagen. Is de boom ouder? Dan kan je het beste wachten tot het einde van het jaar, nadat de bladeren zijn gevallen. Zo beperk je de schade aan de boom en geef je de boom een grotere kans om de verplaatsing te overleven.

Nodige voorbereiding

 

Een boom verplaatsen kan niet van de een op de andere dag. De voorbereiding start al een jaar van te voren. Dit doe je door de kluit rond te steken. Hierdoor zal de boom nieuwe wortels creëren, omdat de oude wortels beschadigd raken tijdens het rond steken. De beste tijd om de kluit rond te steken is november-februari.

Waarop moet je letten tijdens het verplaatsen van een boom?

 

Zorg ervoor dat de boom goed wordt bewaterd na het planten en zeker tijdens droge perioden. Zorg ervoor dat er niet teveel onkruid om de boom heen staat zij kunnen namelijk ervoor zorgen dat de boom niet genoeg vocht krijgt. Mulch kan hierbij helpen. Het weerhoudt niet alleen het onkruid, maar kan ook helpen om water op te nemen. Gebruik in het voorjaar een algemene meststof als de groei begint dit zal helpen om de boom te laten groeien.

 

In stapsgewijs:

 

  1. Geef de boom ruim water. Start hiermee minimaal een dag van te voren.
  2. Zorg er voor dat de jonge wortels heel blijven bij het uitgraven van de kluit.
  3. Gebruik een worteldoek of landbouwfolie om de kluit in te pakken.
  4. Is de boom erg zwaar? Regel dan dat je de boom kan (laten) takelen.
  5. Voorkom tijdens het verplaatsen beschadigingen aan de stam.
  6. Maak een nieuw plant gat met de juiste diepte. Vergelijkbaar met wat de boom eerder had.
  7. Verspreid de wortels goed in het nieuwe plant gat.
  8. En vervolgens hoef je alleen de grond aan te stampen en er voor te zorgen dat de boom ruim voldoende water krijgt.

Meer informatie over het verplaatsen van een boom

Het verplaatsen van bomen vraagt al snel deskundigheid. Ondanks dat een boom sterk en gezond is, kan deze een verplaatsing niet overleven. Daarbij kan het ook zijn dat u niet beschikt over de juiste middelen om bijvoorbeeld een grote boom te verplaatsen. Joost Makkinga is een professionele boomverzorger en helpt u graag.

 

 

Wilt u weten wat het verplaatsen van een boom in uw tuin kost?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!