Appelboom snoeien

16 april 2019

Terug naar alle kennisbank berichten

De appel is een van de bekendste vruchtsoorten in Nederland. De vrucht bestaat al zo’n duizendjaar. In Nederland komt alleen de appel (malus sylvestris) in het wild voor. Hierbij een aantal tips voor als je een appelboom gaat snoeien.

Waarom een appelboom snoeien

Een appelboom wordt om een aantal redenen gesnoeid. Ten eerste vaak vanwege het uiterlijk. Door de appelboom te snoeien houd je de boom mooi rond en beperk je dat de takken van de boom te lang of te breed worden.

Het snoeien heeft ook effect op de appels. Door de takken kort te houden, kunnen er minder appels aan groeien, waardoor de boom meer ‘energie’ beschikbaar heeft voor de appels. Dit levert je misschien wel minder appels op, maar die zijn dan wel mooi en groot.

Daarbij kan je ook een appelboom snoeien om de takken van slechte kwaliteit te verwijderen. Ook dit helpt bij een betere kwaliteit aan appels.

Snoeien appelboom: de beste periode

De beste periode om een appelboom te snoeien is in de winter, idealiter januari of februari. Hierbij is wel belangrijk dat er geen koude, langdurige vorst volgt kort na de snoei, dit kan namelijk schade aan de boom veroorzaken.

Ook kan je in de zomer een kleine snoei uitvoeren, waarbij je de twijgen (waterloten) verwijderd. Deze jonge scheuten, die verticaal groeien, leveren namelijk geen appels en houden vaak veel licht tegen.

Waarop moet je letten bij het snoeien van een appelboom

Let op welke takken je wegsnoeit en welke niet. Knip nooit de korte takjes met veel bloemknoppen weg, deze heeft de boom nodig om appels te maken. Hoe meer bloesemhout, hoe beter.

Bij het snoeien is het erg belangrijk dat het snoeien op de juiste plek wordt gedaan. Over het algemeen kan je de takken die naar binnen en verticaal groeien snoeien.

Ook is het belangrijk om het dak open te snoeien en de horizontale takken en oudere takken te laten zitten. Zo komt er veel licht in de boom en krijg je een mooie grillige appelboom met veel appels.

Meer informatie over appelboom snoeien

Wilt u dat uw appelboom op een professionele manier gesnoeid wordt? Bel dan boomspecialist Joost Makkinga voor een afspraak. Hij komt graag bij u langs om de appelboom goed te snoeien.

 

Wilt u weten wat snoeien of kappen in uw tuin kost?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!