Wanneer is het beste moment om een boom te snoeien?

11 september 2022

Terug naar alle kennisbank berichten

Een mooie, gezonde boom die gezond moet blijven heeft behoefte aan regelmatig onderhoud. In andere woorden: een snoeibeurt pakt positief uit voor een boom. Natuurlijk is het zo dat niet iedere boom dezelfde groeiperiode heeft en daarnaast renderen bepaalde boomsoorten beter als ze in een specifieke periode worden gesnoeid. Heeft u een of meerdere bomen? In deze blog leest u alles over de exacte snoeiperiodes.  

Snoeien doet bloeien

De beste snoeiperiode van een boom is afhankelijk van meerdere factoren. Het type boom is hierin doorslaggevend. Heb jij bijvoorbeeld een eik, een els of een populier in je tuin staan, dan is de periode tussen november en februari zeer geschikt. Deze zogeheten knotbomen renderen het beste bij een snoeibeurt in de winterse maanden. Ditzelfde geldt voor leibomen. Onder de leibomen rekenen we onder andere de plataan en de lindeboom. Deze bomen kun je ook snoeien in de maanden november, december, januari, februari en zelfs nog maart. Fruitbomen mogen in deze periode worden gesnoeid, maar de voorkeur gaat uit naar maart. Het voordeel van een winterse snoeibeurt is het overzicht. Bij een kale boom is makkelijk te overzien welke takken je weg moet snoeien.

De uitzonderingen op de regel

Niet iedere boomsoort rendeert het beste op een winterse snoeibeurt. Er zijn namelijk ook uitzonderingen. Denk hierbij aan de ABC bomen. Dit zijn de esdoorn, de berk en de haagbeuk. Maar ook de notenboom, druif en de kastanje horen bij deze uitzonderingen. Deze bomen verdienen extra aandacht want deze mogen niet in de winter worden gesnoeid. Snoeien doet in dit geval ‘bloeden’. De bomen hebben namelijk sap en door het snoeien verliezen deze ABC bomen het sap. Als een boom veel sap verliest, heeft dit uiteindelijk negatieve invloed op de groeikracht of eventuele vruchten aan de boom. Daarbij kan de boom zijn snoeiwonden moeilijk helen. Dat wilt u natuurlijk voorkomen en daarom is het aan te raden om de ABC bomen te snoeien op het moment dat deze bomen volledig in het blad staan. Vaak is dit in de periode van mei tot aan oktober.

Eventueel kunt u de bomen ook lichtjes onderhouden door middel van een kleine snoeibeurt. Een dergelijke snoei kunt u het beste uitvoeren in de periode van mei tot eind oktober. Een onderhoudssnoei zorgt ervoor dat de takken mooi uitlopen.

De perfecte verzorging voor uw bomen

Heeft u geen ervaring of wilt u het snoeiwerk liever uitbesteden aan een specialist? Dan ben u bij Joost Boomverzorging aan het juiste adres. Wij zijn expert op het gebied van onderhoud en boomverzorging. Daarnaast kunnen wij u voorzien van deskundig en professioneel advies.

Wilt u weten wat snoeien of kappen in uw tuin kost?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!