Snoeien wilg

27 februari 2018

Terug naar alle kennisbank berichten

Tips voor het snoeien van een (treur)wilg

De prachtige karaktervolle treurwilg met zijn lange takken welke meebewegen met de wind zullen ook goed verzorgd moeten worden om ze mooi te houden. Daarvoor hieronder enkele tips voor het verzorgen en snoeien van een treurwilg. De treurwilg behoort tot de familie van de wilgachtigen (Salicaceae), derhalve zijn deze tips van toepassing voor alle te snoeien wilgen.

Snoeien treurwilg: de beste periode

Het snoeien van een wilg kan het beste gebeuren nadat deze in bloei heeft gestaan. Over het algemeen snoeit men na de voorjaarsbloei wanneer de soort meerdere keren per jaar bloeit. Dit verschilt per type wilg, maar de snoeiperiode vindt over het algemeen rond maart – mei plaats.

Waar op letten bij snoeien wilg?

Het snoeien van een (treur)wilg heeft enige kennis nodig. Ga vooral niet zomaar in het wilde weg snoeien. De beste aanpak is om van een afstand te kijken naar de wilg en te bedenken welke vorm je wilt dat deze aanneemt. Vervolgens kan de wilg het beste gesnoeid worden door per keer een tak vanaf de stam af te zagen. Bekijk per keer het resultaat om er zeker van te zijn dat er geen verkeerde takken worden afgezaagd. De boom wordt nooit meer hetzelfde na het snoeien, het zou dus zonde zijn om verkeerde takken weg te halen. Kort ook geen takken in, dit zal de vorm van de boom niet ten goede komen.

Verzorging na snoeien treurwilg

Vaak groeit op de plek waar een tak is afgezaagd een wirwar aan kleinere takken terug. Ondanks dat de (treur)wilg zelf zijn wonden goed kan helen, is het wel goed om de wonden zo klein mogelijk te houden. Dit kan door de takken haaks af te zagen.

Goed om te weten: in het verleden werd aangeraden om de wilg na te behandelen met boombalsem, maar onderzoek heeft aangetoond dat dit niet nodig is.

Meer informatie over snoeien van wilgen

Wilt u graag uw wilgen op een professionele manier laten snoeien? Bel boomspecialist Joost Makkinga voor een afspraak. Hij komt graag bij u langs om de wilgen te snoeien.

Wilt u weten wat snoeien van uw wilg kost?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!