Onderhoud leibomen

28 augustus 2017

Terug naar alle kennisbank berichten

Een leiboom is herkenbaar aan de takken die zo geleid zijn dat ze horizontaal groeien. Goed geschikt als natuurlijk zonnescherm en, of om meer privacy in uw tuin te creëren. Leibomen zijn er in verschillende soorten. De bekendste leibomen zijn de lei-linde en lei-plataan. Elke leiboom vraagt een andere aanpak qua onderhoud. Hierbij een compact onderhoudsplan per leiboom:

Lei-linde onderhouden

De lei-linde knipt u 1 keer per jaar. Het is verstandig om de lei-linde in het najaar of in de wintermaanden te onderhouden. Dit onderhoudt moet in de wintermaanden uitgevoerd worden. In het najaar en winterseizoen is de boom namelijk kaal en in rust. U kunt alle takken tot op de uitgeleide armen terug knippen. Ook kunt u de twijgen van de stam wegknippen. Hierbij is het wel belangrijk om niet de uitgeleide takken te knippen.

Heeft u een jonge boom? Dan vraagt deze een andere aanpak. In de eerste twee jaar knipt u de twijgen op de uitgeleide armen terug op ‘kapstokjes’. Met deze methode loopt de boom in het voorjaar makkelijker uit en worden de uitgeleide armen sneller vol.

Plataan onderhouden

Een lei-plataan is een mooie groene leiboom die optimaal geschikt is als afscheiding in uw tuin. Welke soort grond u ook hebt, een lei-plataan kan vrijwel in alle gronden geplaatst worden. Daarnaast is dit een zeer snelgroeiende boom, waardoor de inkijk in uw tuin snel verminderd wordt. Wel moet deze boom minimaal één keer per jaar gesnoeid worden. Bij voorkeur in de maanden januari, februari, maart, april, oktober, november of december.

Esdoorn onderhouden

Esdoorns zijn bloeders. Dat wil zeggen dat zij na het snoeien hun wonden niet snel sluiten. De sappen blijven daardoor uit de plant stromen en de plant sterft. Daarom worden esdoorns meestal gesnoeid als hun sapstroom minimaal is. Dit gebeurd dan in het najaar en de winter. U kunt dit controleren door middel van eerst enkele takjes te snoeien voordat u de hele boom of heester onder handen neemt. U kunt eventueel ook in de zomer (juni, juli) snoeien, want als de plant vol in het blad staat geeft het snoeien ook geen problemen.

Het onderhoud van uw leibomen kunt u natuurlijk ook uitbesteden aan Joost. Zo weet u zeker dat uw bomen goed gesnoeid worden en krijgt uw tuin een prachtige uitstraling.

 

 

Wilt u uw leibomen laten onderhouden?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!